Monitorimi: Tirana vijon të humbasë sipërfaqet e gjelbra ndërsa Durrësi klasifikohet si qyteti më i ndotur

Raporti “Mushkëri të Gjelbërta”, realizuar nga institute Co-Plan nxjerr në pah shifra shqetësuese të nivelit të ndotjes së ajrit dhe asaj akustike në qytetet kryesore të Shqipërisë.

Sipas këtij studimi, në dekadën e fundit Tirana ka humbur 58ha sipërfaqe të gjelbër brenda vijës se verdhe te qytetit, ekuivalent i 82 fushave të futbollit.

“Jetojmë në një qytet që ekonomikisht mund të jetë premtues por nga ana shëndet&e...

Lexo me shumeLexo me shume
Konferenca e tretë Kombëtare “Mushkëri të Gjelbra për Qytetet Tona”

U zhvilliua më datë 17 Mars 2021, Konferenca Vjetore e projektit “Mushkëri të Gjelbra për Qytetet Tona”, i implementuar nga Co-PLAN Instituti për Zhvillimin e Habitatit në bashkëpunim me Milieukontakt Shqipëri dhe i financuar nga Bashkimi Europian. 
Në këtë aktivitet, u prezantuan të gjithë gjetjet nga monitorimet alternative të komponentëve të ajrit, zhurmes dhe gjelbërimi urban përgjatë harkut kohor 2018-2021 në qytetet Tiranë, Durrës, Elbasan dhe Shko...

Lexo me shumeLexo me shume
Kemi 182 ditë jetë më pak nga ndotja e ajrit, zhurmat dhe reduktimi i hapësirave publike

Në fillimet e pandemisë, edhe ne në Shqipëri pamë se si gjatë periudhës së izolimit nga matjet e ndryshme në Tiranë  dhe në qytetet kryesore, ajri u pastrua ndjeshëm. Por si është situata aktuale në vend nga matjet që janë bërë për gjatë një viti pandemie? Rodion Gjoka, drejtuesi i njësisë së Mjedisit dhe Planifikimit pranë Co-PLAN, Instituti për Zhvillimin e Habitatit deklaroi për emisionin "Wake Up" se rezultatet nga monitorimi i kompon...

Lexo me shumeLexo me shume
Fushata Monitoruese për Cilësinë e Ajrit dhe Zhurmave në Stacionet e Autobusave

Fushatat monitoruese mjedisore janë një mënyrë efikase për të mobilizuar
dhe adresuar një shqetësim publik me një synim kryesor: atë të ruajtjes dhe
mbrojtjes së mjedisit. Kështu ngritja e një problemi të caktuar dhe adresimi i
tij në vendin e duhur dhe në kohën e duhur duhet të ndikojë në politikat dhe
praktikat e organeve kompetente publike ose private.

Kliko këtu...

Lexo me shumeLexo me shume
Gjoka: Pandemia uli zhurmat në rrugët e Tiranës

Pandemia globale i ofroi kryeqytetit shqiptar qetësinë e munguar prej shumë vitesh. Matjet e ndotjes akustike në kryqëzimet më të zhurmshme të Tiranës shënuar një ulje me 10 dB, krahasuar me një vit më parë.

“Fasha ditore e nivelit të lejuar të nivelit të ndotjes akustike është 55 decibel. Mesatarja në kryqëzimet kryesore të qytetit varion nga 55 deri 60 dB. Gjatë natës vijojmë të jemi brenda fashës së lejuar nën 40dB apo në...

Lexo me shumeLexo me shume