Tirana kryeqyteti i zhurmave, ndotja akustike tej normave të lejuara

Nga mëngjesi deri në mbrëmje, thuajse në çdo rrugë, qytetarët janë të ekspozuara ndaj ndotjes së lartë akustike. Është gati e pamundur të gjesh një vend të qetë e t`ju shpëtosh borive të makinave apo zhurmës që vjen prej kantiereve te ndërtimeve që kanë mbirë kudo në kryeqytet. Ekspertët thonë se niveli i ndotjes akustike është i lartë dhe tej normave të lejuara sidomos pranë kryqëzimeve. Gjoka: Jan&eum...

Lexo me shumeLexo me shume
305 autobusë në kryeqytet gjenerojnë 20.623 ton ndotës në vit. Matjet live në Wake Up

Cilësia e ajrit në zonat e dendura urbane të Tiranës ndikohet ndjeshëm nga emetimet nga sektori i transportit, si ai privat ashtu edhe publik. Ndotës si CO2 - PM10 - NOx - HC - CO që burojnë nga sisteme të konsumuara, janë përgjegjës për një ngarkesë totale vjetore prej 20.263 ton ose e barabartë me 41 kg/person. Në mënyrë që kjo ndotje të përvetësohet natyrshëm, do të duheshin të paktën 203 881 pemë me një moshë mesatare 70-80 vjeç. K&...

Lexo me shumeLexo me shume
Zhurmat në shkolla, alarmi ngrihet për Tiranën, Shkodrën, Elbasanin dhe Durrësin

Janë kryer monitorime të vazhdueshme përsa i përket ndotjes akustike në institucionet arsimore. Në Tiranë rezultatet kanë dalë pas matjeve që janë bërë në 52 institucione arsimore, shkolla 9-vjeçare, të mesme dhe universitete. Ndërkohë që matjet janë bërë dhe në shkollat e qytetit të Shkodrës, Elbasanit dhe Durrësit. Periudhat e matjes janë kryer në kohë të ndryshme, duke filluar që nga viti 2018 si dhe përgjatë 2019-ës.&...

Lexo me shumeLexo me shume
Monitorimi: Tirana me 0,8m2 gjelbërim për banor. Standardi i EU 9m2

GreenLungs zbërthen të dhënat e monitorimit të ndotjes së ajrit, zhurmave dhe gjelbërimit urban për qytetarët.

Klikoni këtu për më tepër. ...

Lexo me shumeLexo me shume
Zonat më të ndotura me grimcat PM2.5

#GreenLungs
#EUstandard 0.025 mg/m3

Zonat më të ndotura me grimcat PM2.5:
- Kryqëzimi i rrugës së Elbasanit (Shkolla e Baletit)
- Zona rreth Stadiumit Qemal Stafa
- Parkut Rinia
- Sheshit Skënderbej

Grimcat PM2.5 janë ndotës të shkaktuar përgjithësisht automjetet dhe trafiku i rënduar. Nivele të larta të PM2.5 kanë pasoja të rënda për shëndetin e njeriut duke shkaktuar probleme kardiake dhe pulmonare. Më të rrezikuar mbeten f&eu...

Lexo me shumeLexo me shume