Kemi 182 ditë jetë më pak nga ndotja e ajrit, zhurmat dhe reduktimi i hapësirave publike

Në fillimet e pandemisë, edhe ne në Shqipëri pamë se si gjatë periudhës së izolimit nga matjet e ndryshme në Tiranë  dhe në qytetet kryesore, ajri u pastrua ndjeshëm. Por si është situata aktuale në vend nga matjet që janë bërë për gjatë një viti pandemie? Rodion Gjoka, drejtuesi i njësisë së Mjedisit dhe Planifikimit pranë Co-PLAN, Instituti për Zhvillimin e Habitatit deklaroi për emisionin "Wake Up" se rezultatet nga monitorimi i kompon...

Lexo me shumeLexo me shume
Fushata Monitoruese për Cilësinë e Ajrit dhe Zhurmave në Stacionet e Autobusave

Fushatat monitoruese mjedisore janë një mënyrë efikase për të mobilizuar
dhe adresuar një shqetësim publik me një synim kryesor: atë të ruajtjes dhe
mbrojtjes së mjedisit. Kështu ngritja e një problemi të caktuar dhe adresimi i
tij në vendin e duhur dhe në kohën e duhur duhet të ndikojë në politikat dhe
praktikat e organeve kompetente publike ose private.

Kliko këtu...

Lexo me shumeLexo me shume
Gjoka: Pandemia uli zhurmat në rrugët e Tiranës

Pandemia globale i ofroi kryeqytetit shqiptar qetësinë e munguar prej shumë vitesh. Matjet e ndotjes akustike në kryqëzimet më të zhurmshme të Tiranës shënuar një ulje me 10 dB, krahasuar me një vit më parë.

“Fasha ditore e nivelit të lejuar të nivelit të ndotjes akustike është 55 decibel. Mesatarja në kryqëzimet kryesore të qytetit varion nga 55 deri 60 dB. Gjatë natës vijojmë të jemi brenda fashës së lejuar nën 40dB apo në...

Lexo me shumeLexo me shume
Raporti: Ndotja e ajrit e parikuperueshme, por edhe zhurma po çmend qytetet tona

Raporti vjetor i Co-PLAN , Instituti për Zhvillimin e Habitatit në Shqipëri, për ndotjes së ajrit, zhurmës dhe parametrave të tjerë në Shqipëri ka treguar se, vendi ynë nuk është në ditët më të mira për sa i përket ketyre komponentëve.

 

Klikoni këtu  pë...

Lexo me shumeLexo me shume
Projekti “Mushkëri të Gjelbra për Qytetet Tona”

Projekti “Mushkëri të Gjelbra për Qytetet Tona” zhvillon dhe piloton një platformë alternative për monitorimin dhe mbrojtjen e ndikimit të politikave mbi cilësinë e ajrit, ndotja nga zhurma dhe gjelbërimi urban në nivelin lokal. Raporti i sapo publikuar në lidhje me ajrin, zhurmat dhe gjelbërimin, jep informacione specifike për Tiranën, Durrësin, Shkodrën dhe Elbasanin gjatë 2019-ës dhe pandemisë. Rodion Gjoka nga “Co-plan” ishte i ftuar në Dita Jonë ku dha m&eu...

Lexo me shumeLexo me shume